Blogcollectief

Welkom op het blogcollectief van Vlaamse Freinetscholen

zaterdag 5 april 2008

A cidade de cores

Olá,
Somos do 2º ano B da escola Amélia Vieira Luís em Carnaxide, Portela.
Temos uma história que o nosso professor, Pascal, traduziu em flamengo:

Er was eens een stad.
Er was ook eens een klein bos. In dat bos leefden vijf bomen. Die waren hele goeie vrienden van de bloemen. Samen zorgden ze voor de gekleurde vruchtenboom. Wanneer je voorzichtig en vriendelijk een vrucht van die boom plukte dan kon je daarmee de mooiste kleuren hebben waarmee je alles kon schilderen. Maar wie de vruchten ruw plukte kreeg enkel grijze kleuren.
De mensen van de stad kwamen de gekleurde vruchten plukken. Geen enkele kleur die je in de winkel kocht was zo mooi, zo helder als de kleuren van de gekleurde vruchten.
De stad was de meest gekleurde stad die je je maar kon indenken!

2
Op een dag kwamen er twee meisjes naar het bos. Ze kwamen van het circus en wilden enkele vruchten plukken om versierselen te schilderen die nog mooier moesten worden dan de gekleurde versierselen die ze op de kleren van de circusmensen hadden gezien.
De tovenaar met de betoverde strik kwam achter hen aan, zonder dat ze het wisten.
Hij leefde in het grijze huis. En alle mensen zeiden steeds: “Let op als je naar de stad gaat. Kom niet in de buurt van het grijze huis! Dat is waar de tovenaar woont!”
De tovenaar was al lang op zoek naar de boom met de gekleurde vruchten, omdat hij zijn huis wou camoufleren. Maar de Koningin van de Bloemen beschermde het bos met een toverkring tegen grijze tovenaars.
De tovenaar had gesprek van de meisjes gehoord. Hij wist dat ze gekleurde vruchten gingen plukken. En hij besloot hen achterna te sluipen. Hij wilde proberen de Koningin van de Bloemen te bedotten.
Maar toen ze in het kleine bos binnenstapten, liet de toverkring van de Koningin de tovenaar niet verdergaan. Daarom betoverde hij een alleenstaande boom, aan de rand van het bos, door er zijn betoverde strik naartoe te gooien. Zodra de boom door de strik werd geraakt, veranderde hij in een Stelende Boom.

3
De betoverde Stelende Boom volgde het spoor van de twee meisjes, op zoek naar de gekleurde vruchten. Plots zag hij één van de meisjes met een mand vol gekleurde vruchten. Hij keek omhoog en já, daar was de boom met de gekleurde vruchten.
De arme Stelende Boom was niet erg handig of delicaat. Hij rukte de vruchten met zulk een geweld af, dat de boom met de gekleurde vruchten begon te wenen.
De Koningin van de Bloemen verschuilde zich achter haar vriend de Zon om te zien wat er aan de hand was. Ze schrok, want ze begreep onmiddellijk dat dit het werk moest zijn van de tovenaar met de betoverde strik.
De boom met de gekleurde vruchten weende zo hard dat zijn bladeren en zijn vruchten begonnen te vallen. De Stelende Boom vluchtte met zijn takken vol gekleurde vruchten.

(Podem ler o resto da história na nossa página (klik hier voor de rest van het verhaal))

Se querem saber mais de nós: http://web.educom.pt/turmadopascal/00/
Escrevem-nos!

Beijinhos da Portela, Outurela e BarronhosGeen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP